Ovo je najskuplji grad ove godine: Za život u njemu treba pravo bogatstvo, prestigao sve ostale
Ženeva, Foto: Borges Samuel / Alamy / Alamy / Profimedia

ISTRAŽIVANJE

Ovo je najskuplji grad ove godine: Za život u njemu treba pravo bogatstvo, prestigao sve ostale

Ovo je 20 najskupljih gradova na svetu

Objavljeno:

Internetska baza Numbeo svakih šest meseci objavljuje Indeks troškova života, a upravo je objavljen onaj za sredinu 2024. godine.

Procenjujući faktore kao što su cena namirnica, restorani i lokalna kupovna moć u nizu gradova, indeks uzima sve podatke kako bi došao do ukupne ocene troškova života, piše Time Out.

Ženeva najskuplji grad na svetu

Možda i nije veliko iznenađenje da je Ženeva trenutno najskuplji grad na svetu. Ovaj švajcarski grad ima ukupnu ocenu troškova života od 101,7, što ga čini najskupljim gradom na svetu.

Odmah iza njega je Cirih koji je zauzeo drugo mesto s ocenom 100,4, a oba su posebno visoka kada je reč o kupovini namirnica i troškovima u restoranima, piše N1, a prenosi Poslovni dnevnik.

Na trećem je mestu Njujork, četvrti San Francisko, a peti Boston. Zapravo, američki gradovi dominiraju popisom, ali vredi napomenuti da ovaj indeks čak ne uzima u obzir stanarinu. Kada se uračunaju zakupi stanova, lestvica daje još širu sliku kojom dominiraju SAD.

Velika jabuka zapravo je grad koji se koristi kao kontrola u indeksu. Kada se u obzir uzme najamnina, na trećem je mestu Ženeva s ukupno 81,5 bodova. To znači da je, generalno, život tamo 18,5 posto jeftiniji od života u Njujorku, ali su neki faktori skuplji.

Švajcarska
Švajcarskafoto: Profimedia

Namirnice su dobile neverovatnih 111,4 što znači da bi prodavnica s mešovitom robom u švajcarskom gradu koštala puno više nego u Njujorku, ali najamnina je bila samo 59,6 što je u tom smislu znatno jeftinije.

Stanari ili ne, ako tražite jeftino mesto za život, čini se da SAD i Švajcarska možda nisu na vrhu vašeg popisa. U nastavku pogledajte ostale rezultate indeksa.

20 najskupljih gradova na svetu u 2024.

  1. Ženeva
  2. Cirih
  3. Njujork
  4. San Francisko
  5. Boston
  6. Rejkjavik
  7. Vašington
  8. Sijetl
  9. Los Anđeles
  10. Čikago
  11. San Dijego
  12. Kanbera
  13. London
  14. Portland
  15. Oslo
  16. Tampa
  17. Majami
  18. Singapur
  19. Denver
  20. Adelejd

Bonus video:

52:33

REDAKCIJA 21.08.2024. 2. DEO

(Espreso/B92/Poslovni Dnevnik/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.